English čeština
Homepage » Tisk » rozhovory & články » Kauza Fucking (CZ) 6/2001

rozhovory & články

Kauza Fucking (CZ) 6/2001

ILLEGAL ILLUSION versus Fucking little town

aneb Proč sport není kultura.
aneb Podpoříme kulturu otevřením další vinárny?
aneb Kolik lidí tvrdě a obětavě pracuje na selekci kutury malého města?
aneb Metodami starého režimu k zachování senilního maloměstkeho smrádečku a teploučka(vivat periodi to Tranvesti Show!)
a hlavně ANEB Jak malé město nepotřebuje ILLEGAL ILLUSION a jak ILLEGAL ILLUSION nepotřebují malé město!!!!!

.........seřiďte si kardiostimulátory, rozlučte s rodinou a čtěte

BÍLOVECKÝ ZPRAVODAJ (ročník 25, červen 2001, vydává město Bílovec)

L I S T Á R N A:

Několik slov členům rockové skupiny ILLEGAL ILLUSION

Při prohlídce CD posledního čísla časopisu "Computer" jsem náhodou narazil na ukázky produkce výše uvedené rockové kapely. Hudba je to jiná, než kterou já rád poslouchám, ale musím uznat, že je dobrá. Nikdy by mne ale nenapadlo spojit působení této skupiny s naším městem. Bylo pro mne proto překvapujícím zjištěním to, co jsem si přečetl a přeložil. Doslova je v prezentaci napsáno:

Místo: "Fucking Little Town
(Czech Republic, Severní Morava, Bílovec)"

což v překladu znamená "Zasr... (každý lehce doplní) malé město ....atd".
Překvapilo mne nejen to, že taková skupina v Bílovci existuje, ale hlavně způsob, jak se její členové o našem městě vyjadřují. Myslím si, že zrovna takové ocenění si naše město nezaslouží. Není v něm sice všechno, jak má být, ale určitě není "fucking".
Byl bych rád, kdyby členové této skupiny, pánové Jiří Bialik, Ivo Struž a Michal Sobotka v našem "Zpravodaji" zdůvodnili, proč tak nevybíravým názvem naše město opatřili.
Závěrem krátká moje rada jejím členům. Pokud zastávají názor, že našemu městu tento hanlivý přívlastek patří, určitě jim nikdo z našich spoluobčanů nebude bránit, aby své působení přenesli do jiného místa, které "fucking" nebude.

Ing. Stanislav Grossmann

 

Několik slov člena rockové skupiny ILLEGAL ILLUSION

Vážený pane ,
jsem nesmírně potěšen tím, že se konečně někdo probral v tomhle apatickém městečku.
Ano, tvorba a prezentace naší kapely byla, je a BUDE provokující a je mi jasné, že vám se to líbit nebude! Bohužel budu muset uvést hned několik věcí na pravou míru. Bohužel proto, protože vaše znalost naší kapely, scény kterou reprezentujeme i části generace, kterou také reprezentujeme je povrchní a vlažná stejně jako vaše znalost angličtiny, myslím tím její zmutovanou americkou podobu a její další slangové regionální podoby. Bohužel proto, abych váš přinejmenším „nedomyšlený“ dotaz uvedl opravdu na pravou míru, bude to článeček plný sprostých slov a vulgarismů do tohoto periodika zcela nevhodných……

Co?

Nejprve bych rád uvedl na pravou míru to slovo, které vás tak rozrajcovalo : „fuck“.
Protože tohle slovo je vulgární a sprosté není, uvedeno v žádném oficiálním(!) slovníku, jeho výklad, který mnohdy v různých spojeních, má různý význam, spočívá na fantazii dotyčného jak si co vyloží, a když vám budu tvrdit, že to znamená „tmavěmodroprůhledná láska“ asi byste mi to těžko vyvracel……. Nicméně, slovo s příponou –ing ve větném spojení před přídavným jménem se stává příslovcem!!!!!!!!! Před přídavným jménem „little“ má tak potom funkci „intenzifikátoru“(!!!) tzn. „zdrobnění“ slova „malé“……….!!!!!…………., tak že celé to má nakonec úplně jiný význam, a to vážený pane –např.podle vaší verze:
„.. zasr-né malé město“. Já bych volil ….“kur--sky malé město“…, nebo kompromisní „light“ verze:
….“ setsakramentsky malé město“!!!! což se vztahuje k velikosti a ne k městu jako takovému!!!!!!
Ono Window-sovský překladač (který obsahuje i některá nestandardní slova) nemusí být vždy to pravé ořechové, že ……? Milý pane „angličane“ pokud by jste toužil nazvat naše krásné malé městečko Vašim povrchním a ignorantským překladem „…zasr-né malé město…..“,anglicky by to MUSELO BÝT …..“…fucking small town….“!!!!!
Je to prostě provokující, ironický chyták s nadsázkou a vy jste se trefil sám do sebe. Gratuluji!


PROČ?

ILLEGAL ILLUSION jsme založili v roce 1995. Z poloviny byla kapela ze Studénky a z poloviny z Bílovce. Už tehdy bylo pravidlem, že pokud se něco děje, děje se nejblíže ve Studénce…myslím tím hudební hlavně rockové akce:od koncertů amatérských kapel v roli předskokanů slavnějších kolegů, přehlídek kapel všeho druhu, soutěží těchhle těles mezi sebou až po koncert třeba Olympiku. Na tyto akce se sjížděla vesměs veškerá rockuchtivá mládež z Bílovce!! No nic ,Bílovec má zase s železnou pravidelností Travesti Show(bez komentáře) a Andera z Košic………….. (V současné době je mrtvo všude a kulturu mládeži dělají občasnými koncerty soukromníci v restauraci na Střelnici a na Medvědí Boudě.)

Od té doby se datuje věta kterou jsme začali používat jako poznávací značku současně s názvem kapely:

ILLEGAL ILLUSION
Band From Fucking Little Town

a to na všech propagačních materiálech :od letáků, plakáty, fota,…. atd. (To vám nevadilo, že na všech výlepových plochách města se tento podtitul objevoval několikrát do roka a mnohdy ve formátu A3?)
Teď se konečně dostávám k tomu PROČ.
PROTOŽE město nikdy, nebo skoro vůbec nepodporovalo kulturu tohohle druhu, určenou mladé a dospívající generaci - rockovou, alternativní, undergroundovou, či taneční nebo folkovou, ke které patří koncerty, festivaly, přehlídky mladých začínajících DJ´s, přehlídky kapel, ke kterým patří divadla malých forem, autorská čtení, autorský krátkometrážní film a video, různé výstavy mladých začínajících umělců (foto, malba, grafika, koláže……..) besedy(drogy, prevence,……) kurzy (třeba hry na bicí,……).

Sakra, zkuste se, kdokoliv z vás, kteří máte dospívající či starší ratolest, zeptat kam jde v pátek večer.
Odpovědí vám bude jméno restaurace, v lepším případě, že jede za kulturou do Ostravy či jinde! Víte jak dospívající mládež tituluje své rodné město? Blbovec - nic se tu neděje!!! a jezdí se bavit jinde či doma do hospod!! PROTO. Víte kolik tohle malinké město má mladých talentů? Kolik talentů zhynulo pouze na tom, že nebyl rozvíjen? Nemluvím teď o dětech nahnaných rodiči do „hudebky“, ale o zájmové činnosti mladých a dospívajících. Nemluvím záměrně o sportu, protože sport není kultura a v tomhle malém městě se to často zaměňuje! Nemluvím také jenom o mladých z Bílovce, ale i z okolních obcí.

JAK?

Ve městě, ve kterém je kulturák jako mauzoleum (kultury), je to snad zbytečná a trestuhodná otázka. Všechny formy které jsem výše vyjmenoval se vlezou do malého klubu, natož tak do tohoto monstra. Ve městě které, které má vlastní lokální televizní vysílání. Ve městě kde je gymnázium takového formátu, které samo o sobě je líhní mladých nadějných umělců, viz. každoročně se lepšící Unplugged. Ten by mohl být sám o sobě názorným příkladem. Naše kapela také zorganizovala pod MKS rockový festival Rock In The Castle (98) a Rock On The Pump(99), který jsme si udělali nakonec s motorkářským Joe Bar Teamem ze Slatiny sami, a to s mezinárodní účastí skupin, ohňostrojem, laserovým dělem a nezbytnou show na motorkách …. také malinká ukázka toho, že to jde….
Ono zorganizovat koncert umí i prase, ale vychovávat mladé lidi kultuře, to už je šichta! Krásným ,přímo demonstračním příkladem je klub Pohoda ve Vodňanech (jižní Čechy), kde jeden člověk pod grantem města dělá komplexně všechno !!! od malých dětí přes rockové věci až po oldies záležitosti a s nadšením (teda kromě dechovky). Obdobně je to v Klubu Depo ve Velkém Meziříčí, nebo u Žlutého Psa v Pardubicích, a tak dále, a tak dále.. Je to věc velmi těžká a křehká, ale nejde přece o brambory, ale o kulturu mladých!!! Jediným fungujícím prvkem kultury, který tedy v tomhle městě je k mání je premiérové kino Radost s Letním kinem!!

KAM?

Závěrem moje krátká rada Vám. Než se pustíte do něčeho takového jako je amatérský překlad, ověřte si ho u nejméně u tří subjektů(odborníků, firem),tak jak jsme to udělali my, právě proto, že jsme čekali, že tato situace nastane. Vzhledem k tomu jaký druh starostí Vás zaměstnává, předpokládám Vaše obrovské časové rezervy. Věnujte je prosím, buď podrobnějšímu studiu vulgarit ve větných spojeních v anglickém jazyce, nebo studiu „ostudy“ města zvaného „kultura dospívající mládeže!!“
Dále bych rád upozornil, že ILLEGAL ILLUSION bude nadále Band From Fucking Little Town ať se Vám to, nebo komukoliv jinému líbí, nebo nelíbí a nezmění to ani nové náměstí ani šachovnice na něm!! Nadále budeme používat tento ironický a provokující šťouchanec pod žebra těm, kterých se to týká !

 

A milý pane, ta Vaše doporučení, že pokud má někdo jiný názor než Vy, že by se měl sbalit a odejít, ta už tu byla před dvanácti lety(!). Letos mi bude 30 let a věřte mi, že si to ještě dobře pamatuji!!!!! Kdyby to tehdy udělali všichni, co měli jiný názor a prostě odešli, můžete se spolehnout, že o tom počítači, ke kterému jste to inkriminované CD-R dostal, byste se dočetl tak akorát v Mladém techniku, a to jako o „ zbytečném kapitalistickém prostředku zábavy!!“.
Jsem občanem tohoto města stejně jako Vy a z mých daní jsou také placeny složky zodpovědné za tento stav a jakým způsobem my dáme najevo svůj nesouhlas je jenom naše věc, za kterou neseme plnou odpovědnost!


ZÁVĚREM

Vážený pane, tahle reakce se vám bude pravděpodobně zdát „ostrá“(?),ale nic není tak horké jak vypadá. Ruku na srdce: kdyby tam to slovo „fuck“ nebylo, zaregistroval byste vůbec, že jsme z Bílovce?
Nabízím Vám a všem koho to zajímá – navštivte naši oficiální webovou stránku http://www.illegal.avizo.cz, podívejte se kdo jsme a co jsme dokázali a zjistíte, že tomuhle městu jsme prokázali spíše reklamu, i když to tak nevypadá. Přečtěte si recenze na naše nosiče od odborné kritiky, články v odborných i neodborných periodikách i samizdatech z domova i zahraničí, (všechny jsou v plném znění na těchto stránkách v originální podobě) a zjistíte, že jde o reklamu pozitivní, protože lidem pracujícím v těchto médiích nesmí chybět nadhled a pochopení a ví, že jde o řádný kus práce, a taky ví, že my z malých měst to máme vždy o něco těžší než ti z větších.

Za ILLEGAL ILLUSION
Jiří Bialík ml.

Přeji krásný den